KALJENO STAKLO ZA KUHINJE

OBLOGE OD KALJENOG STAKLA ZA ZIDOVE, ŠANKOVE I FRONTOVE ELEMENATA U KUHINJI

Kuhinje u modernim domovima uređuju se po principu minimalizma, sa akcentom na izbor svetlih i sjajnih materijala za izradu elemenata i oblaganje zidova. Na taj način se postiže upečatljiv izgled i vizuelno uvećava prostor. Poslednjih godina staklo ima sve veću primenu u uređivanju kuhinja. Pored tradicionalne ugradnje u frontove (vrata) elemenata, staklo je danas odlična zamena kuhinjskim pločicama za oblaganje zidova. Za to se koristi posebna vrsta stakla pod nazivom kaljeno stakloKaljeno staklo se dobija procesom obrade običnog stakla na visokim temperaturama. tako dobijeno staklo je 4 do 5 puta jače od običnog.

Prednosti korišćenja kaljenog stakla u uređenju Vaše kuhinje su mnogobrojne:

  • otporno je na visoke temperature, udarce i habanje
  • jednostavno održavanje, ravna površina (nema fuga) na kojoj se ne zadržavaju fleke
  • ploče se rade po dimezijama Vaše kuhinje, sa svim nepravilnim oblicima koje te dimenzije nalažu
  • moguće je postavljanje na sve vrste podloga: drvo, trenutne pločice ili zid
  • veoma brza montaža
  • i na kraju, mada možda i najvažnije za Vas, kaljeno staklo je jedinstven dekorativni materijal, njegovom ugradnjom stvorićete poseban vizuelni doživljaj prostora u Vašoj kuhinji

Izbor dezena kaljenog stakla za kuhinje

Dezeni na oblozi od kaljenog stakla za Vašu kuhinju mogu biti jednobojni, u svim bojama RAL karte, i štampani. Motivi koji se štampaju na staklu mogu biti vektorski, na osnovu fotografije ili njihova kombinacija. Obloge sa štampom su veoma upečatljive, ali su i zahtevnije po pitanju usklađivanja sa bojama na ostalim elementima u kuhinji. Na primer, u slučaju izbora obloge za zid kuhinje sa nekom štampom, poželjno bi bilo da se boje sa štampe nalaze i na ostalim elementima u kuhinji, ili da su elementi bele boje. Važno je napomenuti da se preko štampe nalazi staklo, tako da je apsolutno zaštićena od habanja, uticaja toplote ili promene boja.

Neke od vektorskih dezena za štampu možete pogledati na našoj stranici KATALOG MOTIVA

Montaža obloga od kaljenog stakla

Staklene obloge se rade po dimenzijama Vaše kuhinje. To podrazumeva predviđenje rupe za utičnice i prekidače, ali i ostala potrebna zakrivljenja. Sva potrebna zakrivljenja i rupe se definišu pre kajlovanja stakla. Staklo se laserski seče i obrađuje posebnim mašinama. Sama montaža se odvija veoma brzo, a način zavisi od izbora vrste obloge. Obojeno staklo se lepi na zid bezbojnim silikonom. A ako je u pitanju obloga sa šarom ili štampom, ona se kajluje i lepi po ivicama. Kaljene staklene obloge su najčešće debljine 6mm, a mogu biti i 8mm ili 10mm, mada se one koriste za veoma neravne zidove.