VRATA OD STAKLA

FUNKCIONALAN I DEKORATIVAN ELEMENT ZA VAŠ DOM ILI POSLOVNI PROSTOR

Vrata, za razliku od nekih drugih delova enterijera, retko menjamo ili nikada. I zato, prilikom njihove ugradnje ili eventualne zamene, treba dobro razmisliti o izboru materijala za njihovu izgradu. Materijal koji obavezno treba uzeti u razmatranje je staklo. Vrata od stakla sve su zastupljenija u savremenoj arhitekturi, bilo da se radi o poslovnim ili prodajnim prostorijama ili da su u pitanju kuće i stanovi.

 

Podela vrata od stakla

Podela se vrši po načinu otvaranja i mogu biti:

  • Klatno vrata ili vrata sa pivot otvaranjem. Ova vrata se otvaraju dvosmerno, ka spolja i ka unutra, mogu biti jednokrilna, dvokrilna i sa mehanizmom za samozatvaranje. Šarke je moguće postaviti na drugo staklo ili na zid. Ovakav tip staklenih vrata pogodan je za poslovne ili prodajne prostore i uglavnom se u njima ugrađuje. 
  • Klizna vrata. Vrata imaju klizače, koji se uglavnom postavljaju na plafonu ili zidu. Mogu biti jednokrilna, dvokrilna…
  • Automatska pokretna vrata. Vrata aktivira pokret, ali može i ključ, električni daljinski upravljač i dr. Nakon prolaza, vrata se automatski zatvaraju. Posebno su pogodna za objekte sa velikom frekvencijom prolaza, kao što su marketi, hoteli,domovi zdravlja i sl.

Klizna vrata od stakla. Klizna sobna vrata za dnevnu sobu, kuhinju ili kupatilo.

Klizna vrata jednako su funkcionalna u poslovnim i stambenim prostorima. A posebno je interesantna, i u porastu,  njihova primena u prostorijama za stanovanje,. U stanovima i kućama uvek nam fali još malo prostora ili još malo svetlosti, a klizna vrata nam mogu, u obezbeđivanju toga, itekako pomoći.

  • Ovaj tip vrata ima klizače, koji se postavljaju na zid ili plafon, izbegava se postavljanje na pod, da ne bi bio prepreka prilikom prolaženja.
  • Vrata kližu po klizačima levo-desno, tako da nije potrebno obezbediti dodatan prostor za njihovo otvaranje, što je veoma značajno u malim prostorima.
  • Mogu biti sa ramom, od nekog drugog materija ili stakla, ili bez rama, kod kojih dezen stakla u prvom planu.
  • Savremeni dizajn teži da dimenzije okova budu minimalne, što je slučaj kod ovih vrata. Na Vama je da odaberete boju ili dezen stakla, koji se uklapa u Vaš enterijer, okov će biti skoro, pa neprimetan.
  • Vrata se izrađuju od kaljenog, ojačanog, stakla debljine 10mm.

Izbor boja i dezena za staklo  je, moglo bi se reći, neograničen. Staklo može da bude transparentno, peskirano putpuno ili delimično, i u boji. Kod delimičnog peskiranja moguće peskirati motiv ili geometrijski oblik po Vašoj zamisli ili želji. Peskirana stakla imaju dvojak učinak, obezbeđuju intimu, ali i više dnevne svetlosti. Isto tako postoji veliki izbor modela ručki i ruhohvata, koji Vam stoji na raspolaganju.